Navigointi – miten pääsen paikasta A paikkaan B?

navigointiTehtävät soveltuvat alakoulusta lukioon paikkatiedon perusteiden harjoitteluun.

Navigoimisella tarkoitetaan oman sijainnin määrittämistä, reitin suunnittelua ja opastusta. Navigoitaessa selvitetään reitti paikasta A paikkaan B.

Navigoimisen taito on tuhansien vuosien ajan liittynyt merenkulkuun. Apuna merellä kulkemiseen on käytetty perinteisesti muun muassa paperikarttoja, kompassia, lokia, kronometria ja sekstanttia. Myöhemmin lentokoneiden ja autojen yleistymisen myötä navigoinnista on alettu puhua myös ilmailun ja maaliikenteen yhteydessä. Onpa käsite levinnyt oikean reitin etsimiseen ja opastamiseen myös Internetin verkkosivustoilla.

Nykyisin GPS (Global Positionin System) eli käytetyin maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä mahdollistaa kenelle tahansa mahdollisuuden käyttää erilaisia laitteita ja palveluita reitin suunnitteluun. Muun muassa eräretkeilijät käyttävät GPS-paikantimia. Jalankulkijat ja pyöräilijät voivat ottaa helposti käyttöön esimerkiksi puhelimen karttapalvelun, joka auttaa reitin etsimisessä. Se opastaa kirjallisesti tai äänen avulla oikeaan kohteeseen.

Lisätietoa:
GPS:n toimintaperiaate yksinkertaisesti (Geokätköt.fi -sivusto)
Paikannussatelliittijärjestelmät (Maanmittauslaitos)

 

Tehtävä 1. Mistä kulkee paras pyöräilyreitti?

Olet tutustunut uuteen kaveriin harrastuksen parissa ja menossa käymään hänen luonaan ensimmäistä kertaa. Et ole ennen käynyt kaverisi kotikulmilla. Nyt sinun täytyisi löytää kaverisi koti. Miten toimit?

Vastaus:

 • Avaa selainohjelma ja hae google maps. Karttaikkuna aukeaa.

haku_gmapsista2

 • Karttaikkunan vasemmassa yläreunassa on hakukenttä Hae Google Mapsista. Hakukentän oikealla reunalla on sininen nuoli Reittiohjeet. Klikkaa sitä (kuva). Laajennettu hakukenttä aukeaa.
 • Kirjoita yläriville lähtöosoitteesi ja alariville päätepiste. Klikkaa suurennuslasia. Palvelu etsii sinulle parhaat reitit autolla.

 

reitti_kavely

 •  Voit vaihtaa kulkuvälinettä hakukentän yläreunasta napauttamalla esimerkiksi jalankulkijan kuvaa tai kolmea pistettä, jolloin pääset valitsemaan pyöräreitit (kuva).

 

haku_gmapsista3

 • Nyt palvelu näyttää useita reittivaihtoehtoja. Reittivaihtoehtojen pituutta kilometreissä sekä ajallista kestoa voit vertailla tekstimuodossa sinisen hakukenttä -laatikon alta sekä kartalla esitettyinä reitteinä (kuva).

 

haku_gmapsista4

 • Klikkaamalla yhtä hakukentän alla esitetyistä vaihtoehdoista sen kirjallinen reittiohje avautuu. Voit tulostaa tai jakaa sen yläkulmassa olevien symbolien avulla (ympyröity alla olevaan kuvaan punaisella).
 • Voit myös verrata reittiä Google Earthin satelliittikuvaan tai katsoa sitä Street view -katunäkyminä (kuva: Google Earth -palveluun pääset kartan alareunasta).

Reittihaun ohjeet Google Maps -palvelussa power pointina.

Tehtävä 2. Reitin suunnittelu luokkaretkeä varten

Luokkasi lähtee luokkaretkelle. Teidän on päästävä koululta Helsingin rautatieasemalle. Miten selvität:

a) helpoimman reitin Helsingin rautatieasemalle, josta retkenne jatkuu eteenpäin?
b) kuinka kauan Helsinkiin matkustamiseen täytyy varata aikaa?

Vastaus:

Vaihtoehto 1. Google Maps -karttapalvelussa saat kartalle ohjeet:

 • eri reittivaihtoehdoista
 • niiden ajallisesta kestosta
 • kulkuvälinevaihtoehdoista

Katso reittihaun ohjeet google mapsissa. Google mapsilla on myös mobiilisovellukset, joilla kannattaa myös kokeilla reittihalua vaikkapa omassa puhelimessa tai tabletilla.

Vaihtoehto 2. Muita tähän tarkoitukseen sopivia reittihakupalveluita ovat:
• Liikenneviraston Matka.fi. Sopii erityisesti pitkien matkojen suunnitteluun, jos käytät julkista liikennettä.
• Myös Paikkatietoikkunan karttapalvelussa on reittihaku, johon voit syöttää lähtö- ja päätepisteiden osoitteet. Varsinainen reitinhaku ohjaututu kuitenkin muihin palveluihin.

Ohje Matka.fi -palveluun

 • Palvelu on helppo. Kirjoita hakukenttään osoitteet: mistä olet lähdössä ja mihin menossa.
 • Kello -kohtaan voit valita joko lähtöajankohdan tai ajan, jolloin sinun on oltava perillä.
 • Valitse vielä matkustuspäivämäärä ja millä kulkuneuvoilla haluat liikkua.
  Klikkaa Hae ja saat vaihtoehdot, joissa on esitelty matkaan käytettävä aika, kävelyn osuus aikana, kulkuneuvot sekä matka kartalla (klikkaa Näytä reitti).
 • Tarkemmat reitti- ja pysäkkitiedot ovat saatavilla klikkaamalla harmaata palkkia reittivaihtoehtojen alla.

Huom! Vaihtoehtoisesti voit myös etsiä lähtö- ja päätepisteitä luettelosta kaupungeittain ja edelleen kaupunkikohteittain tai klikkaamalla kartalta oikeaa paikkaa.

haku_Matka.fi

 

Comments are closed.