Paikkatieto - erottamaton osa arkea!

Ilkka3

Ilkka Kaate  FM, Digital Planner

Karttahullu lapsesta saakka

Mä oon aina ollut kiinnostunut kartoista.

Oman kotiseudun tutkiminen lapsena kartoilta ja ilmakuvilta olivat ensiaskeleita kohti paikkatiedon maailmaa. Lapsuudessani 1990-luvulla ei paikkatietoa ollut sen nykyisessä laajuudessa, vaan sen sovellukset liittyivät pitkälti paperisten karttojen käyttämiseen. Näin ainakin keskivertotyypillä.

Luonto on ollut mulle tärkeä, ja ehkä juuri siksi mä olen aina halunnut katsoa maailmaa ylhäältä. Silloin pelkäsin korkeita paikkoja, ja ilmakuvia katsomalla pääsi ylös, vaikka ei oikeasti mihinkään noussutkaan.

Ylhäältäpäin hahmottaa helposti suuria kokonaisuuksia, ja tällä tavalla alueesta kuin alueesta muodostuu helposti kokonaiskuva.

Tämä on ollut mulle aina tärkeää ja mielenkiintoista. Nähdä ja havainnoida ympäristöä.

Innostus peleihin on myös ollut sytykkeenä mun karttahulluudelle. Eihän lapsena oikeastaan edes ajatellut, että Zeldan kartta on paikkatietoa, mutta onhan se. Siinä esitetään pelimaailma kartalla, ja pelaaja voi koska tahansa katsoa sijaintinsa.

Pelit hyödyntävät paikkatietoa

Nykyisin pelit ja paikkatieto ovat paljon enemmän sidoksissa toisiinsa. Peleissä on hurjasti karttoja ja pelimaailmaa voi tarkastella miten lystää. Kartta on jossain peleissä tosi tärkeä, kuten esimerkiksi Minecraft tai WoW. Molemmissa on valtavan kokoiset maailmat, joissa pelaaja liikkuu. Se on omalta osaltaan paikkatiedon hyödyntämistä, joskin pelin sisäisessä maailmassa.

Nykyisin maailma on tosi erilainen paikkatiedon suhteen. Meillä kaikilla on taskussa GPS-paikannin älypuhelimen muodossa. Kännykkä tietää koko ajan missä sä oot menossa ja mistä tulossa.

pokemongo

Jos oot pelannut vaikkapa Pokemon Gota, niin siinä esimerkiksi käytetään paikkatietoa hyväksi. Sun pitää katsoa kartalta, missä lureja on pystyssä tai missä on gymi, ja suunnistaa sen mukaan kohteeseen.

Et ehkä tule ajatelleeksi käyttäväsi paikkatiedon sovellusta, mutta näin se vain on.

Reittitietoja ja julkisen liikenteen aikatauluja

Jos oot joskus ollut liikkeellä, ja tarvinnut reittitietoja, oot varmasti katsonut niitä kännykästä. Kaikki navigaattorisovellukset käyttää hyväkseen paikkatietoa. Ne tietää sun sijainnin, ja niissä on itsessään kartat, jotka myös ovat paikkatietoa.

paikkatietoaSamalla tavalla voit katsoa vaikka bussien tai sporan sijainnin kartalla. Sekä kartta että tieto bussin sijainnista ovat paikkatietoa. Sovellus yhdistää nämä tiedot ja näyttää ne helposti ymmärrettävässä muodossa.

Työelämässä tarvitaan paikkatietoa

Myös esimerkiksi Suomen kansantalouden kannalta edelleen tärkeät metsävarat otetaan hyötykäyttöön pitkälti paikkatietoa hyödyntäen. Metsäalueiden rajat ovat tarkkaan koneenkuljettajan tiedossa, ja näin hän tietää minkä alueen puita hänen on tarkoitus kaataa.

Myös metsän käyttöä suunnitellaan paikkatiedon avulla. Puustoa kartoitetaan, ja erilaisten metsien sijaintitiedot ovat tarkasti tiedossa.

Liikepaikkasuunnittelu on myös yksi paikkatiedon sovellus. Uusia kauppakeskuksia ei rakenneta sattumalta niille sijoilleen, vaan sijainnin taustalla on paljon paikkatietoa hyödyntävää taustatutkimusta: missä ihmiset liikkuu, koska liikutaan, millä liikutaan. Lisäksi suunnittelussa otetaan huomioon tulevan kauppakeskuksen lähellä asuvien ihmisten määrä. Se vaikuttaa oleellisesti kaupan kannattavuuteen. Samalla tavalla kaupan ohi kulkeva liikennevirta vaikuttaa siihen. Sekin tutkitaan paikkatiedon sovellusten avulla.

Paikkoja tagataan somessa

Facebookissa ja Instassa voi jakaa kuvia sijaintitiedon kanssa. Se on paikkatietoa. On tosi helppo kertoa kavereille missä oot, ja mihin ollaan menossa.

Snapchatissa sä voit käyttää paikkatietoa vaikkapa napataksesi käyttöön geofiltereitä. Ne aktivoituvat, kun olet jollain tietyllä alueella. Tässäkin annat paikkatietoa sovellukselle, joka yhdistää tiedon sovelluksen sisäiseen paikkatietokantaan.

Paikkatiedon määrä sosiaalisen median sovelluksissa ja navigaatiosovelluksissa on valtava, aivan käsittämättömän suuri! Ja se kasvaa koko ajan.

Paikkatiedon määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavasti. Ennen sitä tuottivat viralliset tahot, kuten kunnat, valtio ja erityisesti Maanmittauslaitos. Nykyään moni meistä tuottaa – osin huomaamattaan – valtavia määriä paikkatietoa joka päivä. Paikkatieto on tullut lähtemättömäksi osaksi arkeamme. Paikkatiedon merkityksen ymmärtämisestä on tullut tärkeä taito.

Jos sua kiinnostaa, voit seurata mun tekemisiäni eri medioissa. Alla on mun eri tilien tunnukset.

sc/twitter: lancerike
ig: Lancerike

 

Comments are closed.